RFID в паспортите или какво ни се готви

Параноята май никога не е напускала западно европейците и американците. След края на студената война си измислиха ново оправдание за въвеждане на все по-строг контрол над гражданите. Безобразията с пръстовите оптечатъци при пътуване до щатите ще се окажат нищо в сравнение с новите простотии които се творят. Проблемът този път е, че една технология с много съмнителна сигурност би изложила на опасност личните ни данни както никога до сега. Имам в предвид именно RFID. С две думи това е технология за дистанционно идентифициране на преносителя на този чип, с помощта на радио вълни.

Та зад дежурното оправдание за по голяма сигурност, в САЩ са започнали да извадат такива документи и се опитват да наложат на всички които влизат в страната им подобни технологии. Проблемът е, че е възможно някой да си направи устройство, което да чете тези карти и дори да си ги копира с лекота каквато е нямал до сега. На този етап поне трябва да те ограбят за да се докопат до паспорта ти. При положение, че потенциално може да ти изкопират картата от 10 метра разстояние, само като минеш покрай някой с куфарче да речем ЗА КАКВА СИГУРНОСТ става въпрос подяволите. Както е писано тук, „възможно е картите да бъдат копирани, като се позволява на нападателя да приеме идентичността (до известна степен) на други хора“.  Като за капак тестовете за носене в специалните калъфи които уж защитавали от неправомерно четене се оказали и незадоволителни.

За другите неприятни ефекти от носенето на електронния вариант на бадж с всичките ти данни на публично място не ми се мисли просто.

Това е поредното доказателство за безсилието на традиционните служби за сигурност и преследването на напълно погрешното схващане, че е възможно с технологии да бориш човешката природа. Какво показва практиката. Паспорти в момента така и така се фалшифицират и винаги са се фалшифицирали. Какво ще променят с слагането на някаква уж елекронна защита не ми е ясно. Само ще си спечелят отсрочка от няколк години преди тъмните субекти които уж трябва да възпират с такава мярка да му „хванат цаката“. Само че тогава освен с кражбата на личната карта и да речем ЕГН и адрес на регистрация, ще имаме бонуса на загуба на пръстовите си отпечатъци, ирисовите сигнатури, ДНК-то… 

След като се издъни технологията (а то е ясно на всеки че такова нещо ще се случи), много малко остава на някой загржен милиционер да му хрумне, че тия чипове трябва да се имплантират в хората при раждане да речем.

Та само като далечна препратка за сложността на проблема, добре е да се види какво се е случило на Адам Савидж, когато се е опитал да направи епизод посветен на сигурността на RFID.

Публикувано на Лично мрънкане и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to RFID в паспортите или какво ни се готви

 1. ss7 каза:

  Ами ще ги минаваме профилактично през микровълновата тия нови паспорти 🙂

  Аз ID с електроника в него съм се заклел че няма да имам.

  Харесвам

 2. growchie каза:

  Долу горе и на мен ми се върти подобна идея за „дезинфекциране“ 😉

  Харесвам

 3. gat3way каза:

  Най-големата опасност за личните данни е човешката простотия, а не RFID чиповете. Потърси за ЕГН-та в гугъл и ще видиш достатъчно резултати заедно с имена, понякога адреси, професии и т.н. При това положение, въвеждането на RFID в България например ще е бял кахър.

  Харесвам

 4. growchie каза:

  Е ако се взема впредвид т.нар. данъчна карта и базата от данни какво съм си купувал и къде, предложени от титанът на мисълта петър димитров (http://pazari.dnevnik.bg/show/594040/), наистина самите чипове са бял кахър.

  Харесвам

 5. a каза:

  Това не е ли дето един пич – холандец го хакнал и се писал Елвис Пресли или бъркам технологиите 🙂

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s