Слухове за въвеждане на US система за заплащане на входящи разговори

Днес във в. „Трупд“ се появи новинка, че се е зародила идеята цената за разговора между два оператора да се споделя с този който търсиш. Така например ако някой ми звъни от ГлоБул да речем, аз ще трябва да плащам, също както и човека който ме търси. Още по просто казано – роуминг система обхващаща операторите в една и съща страна. Подобна е системата в САЩ където освен изходящи минути си купуваш и входящи такива.
Идейката се е зародила в Блюксел и все още има дълъг път да извърви докато се приеме от ЕП. След това ще мине известно време за прилагане и на местно ниво. Целяло се „увеличаване на конкуренцията“ и „намалямане на цените“, първото от което не виждам как ще стане. Цените ще намалеят за клиентите на операторите втора ръка, които в момента са с извити ръце от доминиращите, просто рекетът таксите които те плащат ще се прехвърли върху потребителите на доминиращия оператор. На пръв поглед добра новина за рибател, но лоша за мен. Не веднъж е доказано, че идеи които работят в чужбина се израждат  @BG в посока злоупотреби и измами. Като знам как ме одират редовно като изляза за 2-3 дни в чужбина (сметката не пада под 100 лева за тези дни) мога да си представя на къде ще избият нещата @home. Ще е супер да плащам за разговор с някой олигофрен който е объркал номера или си прави тъпи шеги. С такава система предполагам, че доста подобни тъпанари ще се навъдят. Ще има и такива които ти се обаждат за да ти се докарат с новия си по-тънък план в който ти плащат за да им слушаш умностите повече от тях… Въобще весела картинка. Чакам я с нетърпение да стане.
За щастие тази балтия се готви за разговори между операторите, за нещастие за справяне с нея ще се наложи пак да мъкна по 2-3 телефона за всеки екзотичен оператор. Освен да се настроят хората един срещу друг и да спрат да си звънят не виждам какво чак толкова ще се промени.
С каква цел му хрумна на Брюксел точно това. След като насилиха операторите да свалят цените за роуминга за компенсация им подхвърлиха възможността да надписват безконтролно сметки и при разговори в самите държави. Нали ЕС ще е една голяма квазидържава и принципно не трябва да има разлика в политиката на местно и паневропейско ниво. Поне това е моето мнение за причината за тази простотия промяна.
Как ми се иска в мобилните телефони да имаше нещо от рода на iptables или spamassassin (callspamassassin 🙂 ). Определено ще има нужда за система на управление на повикванията на ниво телефон (Asterix4mobile или каквото и да е здравей). Не знам може да съм твърде антисоциален но предпочитам да раздавам оторизации на познати и да искам такива.

Публикувано на Лично мрънкане. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Слухове за въвеждане на US система за заплащане на входящи разговори

  1. maniac каза:

    има такова решение за symbian, българско при това.
    Advanced Call Manager (http://www.webgate.bg/products/acm/)

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s