Пазарният дял на бозиста растял

Вчера в 24-часа се появи статия с подобно съдържание. Дрънкаше се нещо от сорта „въпреки оплакванията от потребителите, пазарният дял на бозисатата растял“. Като за начало – в момента всички лаптопи, които се продават се пробутват на клиентите с бозиста хоум базик (vista home basic според M$). Предполагам, че всяка такава система я таксуват като виста система и може и да имат право. Друг е въпроса колко е морално да се насилва нещастният потребител да ползва крапуеър, който може и да не поддържа професионалния му хардуер. В тази връзка като съдя от собствените си премеждия, съпорта на принтери и най-вече на професионални такива е повече и от скромен.

За да не попаднат под ударите на закона M$ са измислили процедура за даунгредй към по-нормалната боза ХР, която може да се характеризира като „писане на писмо до султана“ (имаше някаква картина „казаци пишат писмо до султана“ май). Нещата са също толкова сложни и безсмислени. Та, ако на някой му се наложи да даунгрейдва да  има в предвид, че даунгреид може да се прави на бозиста хоум премиум и нагоре. 90% от лаптопите които мярнах бяха с бозиста хоум базик, така че ако са ви пробутали подобна работа – забравете. Даунгрейдва се до ХР профешънъл по следния начин:

  1. Звъни се на съпорта и се мрънка да ти дадат специален ключ, като те ти искат ключа за бозистата и сканирана фактура, сниман стикер, пълна информация за лице за контакт включително телефон и така.
  2. Ако не са ти скъсали нервите, с този ключ се инсталира ХР от диск за ОЕМ боза изискваща активация (от къде може да се сдобиеш с такъв диск си е лично твой проблем).
  3. При активиране се избира активиране по телефона (не по интернет) и ако благоволят ти дават активационен ключ.
  4. Ако не си умрял до тогава ползваш легално даунгрейдната боза.

Ако на някой му се занимава с това, да има в предвид, че трябва да активира проклетата боза след като е инсталирал всички драйвери на системата. Инсталирането на драйвери на дъното например девалидира активацията, и трябва да се активира отново по телефон. ХР-ата които идват с по-новите ОЕМ системи са супер в това отношение. При инсталация не искат нито сериен номер, нито после те занимаван с активация и си минават Windows Genuine disAdvantage проверката без грижи. Така че една подсказка, намерете си рикавъри дискове за съответния ОЕМ и си джарайте с тях.

Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s