Canon EF-S 60mm 2.8 USM Macro

Най-сетне ми пристигна макро лещата. Това е общо 3-тата ми леща, но първата от по-качествените серии. Като изработка няма нищо общо с кит-ската EF-S 18-55mm и дори по-скъпата EF-S 55-250mm. Определено си личи, че е по-качествен продукт, монтажът към тялото на апарата е с метален, а не пластмасов пръстен, пръстенът за настройка на фокуса е гумиран и като цяло ТЕЖИ малко по-малко от телефотото 55-250.

Лещата е макро 1:1, като минималното разстояние на което може да фокусира е 200мм спрямо фокалната равнина. Това в моя случай прави обект разположен на малко по-малко от 10 см. от края на обектива и при положение, че 60мм леща за APC-S сензор, вече си имаме мини микроскоп 🙂

MacroТова е т.нар. ретина дисплей на айпад 3.

Снимам главно на ръчен фокус, с лайв вю и увеличавам 10х мястото което искам да фокусирам. За подобен начин на работа ползването на статив е повече от задължително. Установих, че моя е прекалено висок и трябва да си взема по-нисък. Друго което ми прави много добро впечатление е т.нар. ultrasonic мотор (или USM означение в лещата). Фокусира значително по-бързо и ТИХО от стандартните мотори.

Още не съм я разучил както хората и не съм направил снимки на сериозно осветление, така че е рано да дам някакви кардинални оценки. Като цяло обаче, ми се струва, че тази леща надвишава възможностите на камерата ми – Canon 1100D. Системата за фокусиране не се справя никак добре с тази леща при ниско ниво на осветеност.

IMG_2788

Публикувано на Лично мрънкане и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s