Урокът който ми преподаде Sony

Не знам поради каква причина бях решил, че затворените системи не са чак такова зло, стига да си направиш правилно сметката какво може да загубиш ако ги ползваш. За съжаление днес ми беше показано, че има досто повече от това как е кастрирана една система към момента в който си я закупил.

Днес $ony обявиха, че премахват възможността за инсталация на други ос върху класическите си модели PS3. Само преди няколко месеца бяха декларирали, че няма да го правят! В момента когато излезе PS3 Slim пак писаха на дълго и на широко как щели да продължат да поддържат тази възможност за класичестия модел. И аз взех че им повярвах.

Тази опция беше единствената причина поради която си купих класическия модел, а не новия Slim. Възможността да си слагаш друга ос беше една от причините да си взема именно PS3, а не Xbox. Просто си бях въобразил, че се предлага една не толкова затворена конзола, която може и да свърши малко интересна работа.

Вече не. Останах с една платформа с най-скъпите възможни игри, със смотана ос, с трагичен браузър и с смешна поддръжка на ютюб. Както се казва ще ми е за урок повече никога да не се обвързвам със затворени системи и да не ги избирам заради една единствена готина опция.

Ако откажа да си сложа новия даунгрейдващ ъпдейт, няма да мога да играя в мултиплейър както и ще ми се случат други подобни проклятия от $ony.

В добавка към всичко това днес ми попадна новината, че Соларис вече не е свободен за лично ползване както беше преди, а е само с 90 дневен тестов период. Просто ми остава да гадая какво ще сполети ОпънСоларис.

В заключение какъв е изводът от днешния ден: слушайте какво говори Столман колкото и абстрактно и крайно да звучат думите му и никога ама абсолютно никога не се доверявайте на компании които базират продуктите си на собственически платформи. Явно вече и практиката показва, че проприетарните вендори 5 пари не дават за клиентите си и не може да им се вярва, че ще получаваш това което си получил при закупуване на продукта им.

Публикувано на Лично мрънкане и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s