Трябва ли да се ползат технологии във футбола

Докато чакам да започне поредния двубой от Шампионската лига по Диема, реших да драсна няколко реда и по този въпрос. В студиото тази тема беше зачекната и Емо Костадинов се изказа доста правилно срещу тази идея.
Какво ми се иска да добавя. След скандала Франция – Ирландия доста се заговори как би било да се „технологизира“ играта, и как би било добре да има камери, дебнещи играчите и чипове, следящи положението на топката. На теория нещата звучат добре, но се пропуска един съществен момент. Футболът е масов спорт. Има стотици пъвренства с по няколко девизии в тях следователно се играят хиляди мачове годишно. Има мачове както в Англия, така и в Африка, Южна Америка и Азия. Не е реалистично да се очаква, че във всяко първенство ще е възможно да се прилагат такива мерки. Ако се стигне до това то на практика ще се получи разлика в правилата, които в момента са универсални навсякъде. Няма ли да се окаже, че по-бедните федерации биха загубили лицензите си само защото не могат да накупят за всеки стадион камери.
Ако се приеме изключение само за някои турнири, това ще постави играчите и най-вече съдиите в ситуация в която те нямат опит. Представете си как би се чувствал съдиата, дали няма да се окаже че е сбъркал и ще се окаже виновен за прекъсване на атаката. Няма ли да се получи постоянни пререкания и желания всяка дребна ситуацийка да се анализира в детайли. Това няма да е футбол, а ще е безкрайни прекъсвания за повторение.
В крайна сметка футболът е само игра и съдиите са част от нея. Грешките на съдиите са просто една част от уравнението. Не е нужно да се превръща една игра в стерилен съдебен процес. Футболът е футбол, а не Формула 1. Провежда се на хиляди стадиони, а не на 17-18 писти в богати страни. Така че най-добре е да оставим нещата такива каквито са.

Публикувано на Uncategorized и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Трябва ли да се ползат технологии във футбола

  1. stylius каза:

    До някъде съм съгласен, но това не значи, че не може да се подобрят поне малко нещата с технологии. Това с камерите и чиповете е наистина крайно, но не пречи да има съдиите да си комуникират с радио. Все пак решението си е на главния съдия, но не пречи да му се помага и от още няколко чифта очи. Естествено това не трябва да е задължително, все пак целта е да се рита топка, не да изстрелваме ракети в космоса!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s