Проклетият свят, който отказва да свърши

Винаги съм мразил медийните истерии. Когато една тема започне да се дъвче и предъвква в продължение на месеци без да има какво ново да се каже по нея започвам да изпитвам съмнения относно мотивацията на „дъвкача“. Всяка година си имаме една медийна „дъвка“ която може да мине за лайвмотив на медиите.

Тази година си имаме не една, а цели две дъвки. Клонираната истерия „птичи грип“, която започна като истерия „луда крава“ и пребоядисана като истерия марка „свинкси грип“ и „откровенията“ за 2012. Общото за двете е, че за пореден път от екрана, радиото, вестниците ни плашат, че утре света ще свърши. Докато за „свинския грип“ се говори на първа страница, то за уж пророчеството 2012 се пише между редовете и само опроверженията достигат до праймтайма.

2012 си е откровена П.Р кампания на Холивуд, в стремежа й пробута поредната бездарна боза на публиката. След като се зашумя за този случай, много бързо изскочи трейлър за уж актуален филм, който на практика си е поредната катастрофическа комедия в стил „Армагедон“ и „Смъртоносно влияние“. Понеже нямаше място за още една боза на тема как света свършва, някой е реши да създаде психоза относно календара на маите. Медиите разбира се съвсем охотно се включиха в това като препечатваха всяка глупост изречена по въпроса. Започна един дебат който на практика повиши интереса към един филм който никой не би забелязал иначе. Явно хората където трябва са си направили правилните изводи от фарсът „Шифърът на Леонардо“ и как откровени манипулации в науката може да се ползват за правене на много пари. Но както е казано всеки по реда си. Днес Холивуд ще цоца от тази тема, утре научно популярните канали като Дискавъри и Нешънъл Джиографик ще правят филми за темата и да обясняват в последствие как света няма да свърши поради факта, че на н’екви туземци им свършил камъка докато драскали календар по него. Както е тръгнало, скоро и война може да си спретне Холивуд за да си пробута поредната бездарна творба.

Сериозната дъвка със „свинския“ грип тази година успява да натрупа големи печалби на фармацевтичните компании. Както е казано от най-печелившите бизнеси – хазарт, проституция и наркотици, само фармацевтиката е легална. Парите наливани в търсенето на „ваксини“ за модел сезонен грип, масово разпространен преди 60-те години на 20 век няма начин да не буди съмнение. Мокрият сън на фармацевтите за глобална пандемия от смъртоносна болест беше на път да се сбъдне с „птичия грип“ но уви. Явно поучени от Холивуд или ползващи еднакви П.Р. агенции решиха, че е добре за бизнеса, ако се преименува някакво грипче, по-безобидно от сезонното и доминиращо преди десетилетия на нещо страшно.

Подготовката за това беше извършена по време на истерията „птичи грип“. Тогава на дълго и на широко се обясняваше, как е възможно животински грип да се кръстоса с човешки и опа – нещото с което обожава да ни плаши Холивуд става реалност – смъртоносен грипен вирус. Та не знам от коя лаборатория изровиха това вирусче, но му лепнаха страшния животински етикет.

Пиша това не защото съм чак такъв любител на теорията на световната конспирация. Всички знаем приказката за лъжливото овчарче, нали? До сега напълно съм се убедил, че когато медиите твърдят, че няма нищо страшно нещата са зле, а когато се говори, че идва краят на света – няма по-сигурен момент от това. Проблемът е, че в приказката вълкът все пак изяжда стадото, но на лъжливото овчарче никой вече не му вярва…

Публикувано на Лично мрънкане и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s