40 години от кацането на Луната

На 20 юли се навършват 40 години от кацането на Луната. Според мен това е най-великото постижение на човечеството до момента и скоро то на дали ще бъде надминато. Единствено кацане на Марс може да го задмине, но това определено няма изгледи да се случи в обозримото бъдеще. Проектът „Костелейшън“ макар и напредващ, не дава изгледи да е нещо повече от „завръщане на луната“. Финансовото състояние и провалите с проектите за кораб за многократна употреба, който да наследи совалката отдалечават като чели времето когато може да видим нещо сравняващо се с първото кацане.

Разбира се в нета е пълно с гонини места където може да се „изживее“ наново този момент, което за хора като мен, които тогава не са били родени е много вълнуващо. Като първо място бих посочил, сайта разработен от „Библиотека Кенеди“. Там освен флаш анимациите, описващи отделните етапи от мисията, има и директен аудио каст на автентичнте радиокомуникации.

Сайта на НАСА има интерактивна площадка за кацане на Аполо 11 както и анимиран комикс за цялата програма. Интересни са също така и снимките на новата лунна сонда, която е заснела площадките на кацане на мисиите. Аполо 12 още не е заснет, а за Аполо 13 май само пълен лаик би питал къде е кацнал 🙂

СНН и те не подминават събитието като в случая обръщат внимание на психопатите, които отказват да повярват в очевидните неща. Май докато някой друг не кацне тия митове ще се разпространяват, а до тогава ще трябва да слушаме простотии от сорта, че всичко е подменено или другата крайност – че нацистите са кацнали на Луната, но не са могли да се върнат. Това за труповете на нацисктите космонавти на Луната ми е особено забавна тема.

Та да се подготвим да посрещнем подобаващо тази кръгла годишнина и дано скоро да станем свидетели на нещо подобно.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s