Измамата 4fun.bg

Може да са ви проглушили ушите с новата безплатна услуга за сваляне на музика на БТК, а именно 4fun.bg.  Ако смятате да зарежете добрият си стар интернет провайдър само заради този фишек замислете се отново!!!

Който се е излъгал да ползва BTK ADSL (като мен), има опцията да се регистрира на гореспоменатият сайт и да точи безплатно музика в определен жанр. Но както се казва няма безплатен обяд (особено ако сервитьора се нарича БТК). Тръгнах да се регистрирам за "услугата им" и с типичното за мен подозрение реших за проверя аджеба с какви системи е съвместима. Най вдолу вдясно има една връзка върху която пише "Съвместимост ". Типично по българси се оказа, че музиката е заразена с DRM и е напълно безполезна за слушане върху други операционни системи освен боза и противния боза медиа плейър (май имаше спечелено дяло от ЕК срещу него, а? ). Със сигурност не става за iPhone. За мое щастие не съм се занимавал с DRM овирусени песни и не съм напълно наясно дали тия неща могат да се архивират. Според сайта музиката може да се ползва от 1 до 3 обозени компота и от 1 до 3 музикални плейъра които поддъжат WMA овирусени файлове.

Също така внимавайте с HIT пакета – не е безплатен и се таксува върху месечната сметка.

Навсякъде в европа музикалните компании се отказват от DRM в музиката заради тяхната очевидна несъвместимост с iPod и неудобството с тяхното боравене. Боза DRM системата е изключителон противна защото има наглостта да ограничава дори избора на операционна система и мп3 плейъри на крайния потребител. Както се казва нашите апаши от юнивърсал  "отиват там от където западните им колеги се връщат".  Очаквам услугата да се провали с гръм и трясък след като потребителите масово почнат да си губят музиката след поредната преинсалация заради вирус.  Явно тука пазара още не озрял за DRM-free муцзика.

Публикувано на Лично мрънкане и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s