Чехите ни подсладиха живота

 

България според Черни

България според Черни

Предполагам вече повечето знаят какво е това. Това е България през погледа на един европейски художник – авангардист. Какво представлява и защо авторът е направил това мисля, че има къде другаде да прочетете. Дали е уместна или не това няма да коментирам защото не ме вълнува толкова.

Друго ми се ще да спомена – неадекватната реакция на доста хора спрямо тази арт провокация. Изкуството има право да провокира. Това е даже негово основно задължение. Също така всеки има право да казва това което мисли – пример карикатурите на Мохамед. Не може в един случай всички в купом да крещим „свобода на словото“, а в другият когато ние се окажем на мушката на някоя остроумна провокация с художествена цел да се превръщаме в талибани искащи скалпа на автора.

Лично мен такова нещо не може да ме обиди, още повече, че като се погледне цялата творба нещата придобиват и друг смисъл.

Преди да поемат президентството на евросъюза в Чехия вървеше реклама на бучки захарчета (захарта на бучки била чешко откритие) с текст на кампанията „Ще ви подсладим живота“. В последствие се оказа че този израз в чешкия имал и друго значение (от мъглявите обяснения май става въпрос за забавяне и застой). С две думи веселяци хора, да са ни живи и здрави. Само дето на някои тук от много сладко май им стана байгън.

Публикувано на Мрънкане и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s