Удобна уеб 2.0 джаджа

Става въпрос за tinyurl.com и интересната услуга която предлагат. С две думи съкращават едно дълго и досадно url с много параметри до нещо което не се одрязва от кратки форми. Как действа например http://bglinux.org/forums/index.php?topic=179.0 може да се трансформира http://tinyurl.com/5up6xc като второто пренасочва към първият сайт. Линковете по обещание на tinyurl нямат срок на валидност.
Услугата може да се ползва по много начини като най-очевидният е сайта tinyurl.com . Там има връзка която се завлича някъде из отметките на браузъра и при натискането му съкратеният вариант се вкарва в клипборда, готов да вмъкване. Лично аз използвам едно разширение за Firefox, tinyurl creator, което има и бутон за лентата. Само трябва да се извади ръчно от потребителя там. Вторият начин да се ползва tinyurl е дясно щракване с мишката и избора на съответната опция от менюто. Съответното тайни урл се изпраща в клипборда.
Днес като за сефте май се оказа, че услугата има проблеми понеже няколко пъти ми връщаше адрес tinyurl.com/0. Ако се появи такова нещо да е ясно, че проблемът не е в нашите телевизори.

Публикувано на IT мрънкане и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s