Linux или FreeBSD

Напоследък доста се позанитересувах от FreeBSD. Освен че го ползвах на VMWare успях да го поръчкам и нейтив на еднин 64 битов Тюрион. Какви са ми впечатленията:

  1. За човек с опит няма никакви пречки да се премине от Линукс към ФриБСД за по-малко от 2-3 дена. Основните разлики са описани доста добре тук.
  2. Gentoo е страшно близко като философия на управление на сорс код обновяванията, като намирам FreeBSD за малко по-тромаво. Portage е доста по-юзърски от portsnap колекцията. Хора работили с Gnentoo ще се чувстват като у дома си. Аз забелязах, че почти не обръщам внимание на компилираните пакети и pkg_add менажера.
  3. От гледна точка пакетни менажери FreeBSD е доста разхвърлян. make, portsnap/portupgrade, CVSup, sysinstall доста начини за едно и също нещо (не точно де разделението на тулсове за sysbase – ports collection е оправдано до известна степен). Това да не се брои като критика просто интересно наблюдение.
  4. sysinstall май е морално остарял. Не че умирам за гуи – точно обрятното но навигацията определено хич не е в ред.
  5. Разделението на ситема и портове е … супер(?!) определено при линукс няма нужда от това.
  6. Jails са супер, идеални са за надстройка от чистат система до система с доста добра изолация на услуга без дори да се рестартира машината (невъзможно с XEN).
  7. Скриптовата им система май е доста сложничка (в смисъл гъвкава). Преди години като гледах едно 4.2 ми се стори супер неадекватна и архаична. Май май от нетбсд са дошли доста добри инит скриптове.
  8. Страхотна документация.

Определено за сървър става и линукс трябва доста да се постарае. От графиката въобще и не съм се интересувал понеже КДЕ и ГНОМ са си еднакви навсякъде. Междувпрочем Калоян публикува едни много стари (2000 – 2001 год) архиви и там си намери една стара статия (по скоро превод на хендбук) за БСД архитектурата. Май трябва да се хвана и да донапиша останалите 2 части. Ако ми дойде музата може да ги пусна тук.

Публикувано на Лично мрънкане. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s