За марсианците и патентите

Както е казано „прост народ – бедна държава“. Попадна ми една старичка статия от вестник Дневник където някакъв чичко, който май разбира от IT колкото макетата от история. Та статията е озаглавена с гръмкото „В България дори сорс кода си не можеш да патентоваш и да защитиш“ и там някакъв си управител на фирма се жалва как интелектуалната собственост в България не се била защитавала. Освен ако не сте расли в парник на Марс сигурно сте наясно че сорс код се защитава със съответния лиценз, а ако не го предоставяте въобще и не трябва да се притеснявате, че някой ще окраде безценните ви идеи. Патенти се издават за съвсем други неща. Човечецът много плаче, че в Европа нещата били също лошо решени. Явно доста не е наясно как стоят нещата там, защото аз се сещам, че в Германия например има аналог на софтуерните патенти, които се издават при определени условия. В Европа обаче за разлика от САЩ патенти върху „топлата вода“ не се издават.
Какво ни се предлага – блатото на безконтролно издаваните софтуерни патенти в което бавно цялата индустрия в САЩ затъва. Горкия ако си представя, че ще патентова нещо и ще е цар на софтуерния пазар, не си дава ясна сметка че както той има патенти всички останали патенти за тривиални неща се държат от американски фирми, така че както той ще рекетира, така може и на неговата врата да почукат. Софтуерните фирми не са толкова опасни – в САЩ всеки нарушава нечий патент и по между си рядко стигат до съд. Не знам чичкото как ще се оправи с патентните тролове, които са си вид рекетьорски организации и не пишат никакъв софтуер, а само държат патенти за „топлата вода“. А може би и неговата алчна душица иска да стане малко и тлъсто патентно тролче и да трови живота на истинските производители на софтуер. Дребни мечти на дребна душица. Проблема е, че в България именно тези управляват.
Ако някой малоумник приеме софтуерните патенти в американският им вид, това означава затръшване на вратата пред местните разработчици. Алтернативата е да станат потенциални жертви на PR акциите на Я.К.

Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to За марсианците и патентите

  1. Я.К. да не е онзи дебилния галфон Явор Колев 😉

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s