Климата и компютърните модели

Хората обичат истериите. Казионните медии живеят от създаването на истерии. Обществото съществува заради истериите.
Една от любимите теми за истеризиране напоследък е глобалното затопляне. Стана модерно да се лепи етикет „зелен“ и „еко“ върху всичко, за което може да се сетиш. Както повечето неща зелените лога станаха маркетингов трик за пробутване на скъпотии и други всевъзможни боклуци. Този факт не ми е интересен и е съвсем очаквано всякаква измет да се накачи върху „влака“ на поредната модна тенденция. Интересно става, когато започне да се намесва науката и да се скалъпват теории защитаващи едната или другата теза.
От както свят светува, „тайните на природата“ разкривани на простолюдието било от индиански шамани или египетски жретци (или свещеници) са били доста примамливо средство за контрол от страна на власт имащите. Не са много теориите издържали проверката на вековете, а от друга страна има доста примери за „удобни“ теории които са се оказвали пълни кьорфишеци.
Та за глобалното затопляне – явно е, че има кръгове от интереси, които печелят от истерията, както са печелили на времето други от средновековните страхове от Апокалипсиса. Също така е явно, че има не по-малко лоби което би застанало (финансово) на другата теза – че проблем няма и че всичко е плод на болното съзнание на модерни апокалиптици.
В светлината на всичко това на нормалния и що-годе образован човек е трудно да приеме коя да е теза безрезервно като гледа какви нездрави интереси са се наредили от едната и от другата страна. Та на помощ идва науката. Много лесно е да защитиш дадена теза пред не специалисти. В такава неизследвана и непозната материя като предсказването на климата могат да се правят каквито и да е догадки, като е възможно всички да се окажат грешни.
Който поне малко се е докосвал до статистиката знае, че тя е много полезна за да даде отговор на въпроси свързани с миналото и напълно безполезна да отговори на въпросите на бъдещето. Така доста се говори са повишаването на температурите, които достигали най-високите си стойности от 100 години насам. На дали има статистически значими данни за период от повече от 150 години, а 150 години сами по себе си са статистически не значими на фона на милиарди години еволюция на Земята. Ясно е, че с тези данни не може да се направи нищо смислено.
Другият вариант е да се прибегне до моделиране на процесите, като се търси взаимовръзката между отделните компоненти на системата. Обаче, може да се моделира система която се познава точно, като за това има различни подходи. За системи, които трудно се описват с физичните закони, се ползват т.нар. експертни оценки, като за всеки от важните компоненти, група експерти дават коефициенти на тежест. Разчита се на опита и интуицията, а не толкова на физика или твърда наука. От каквото чета в нета, май моделирането на времето се основава не подобен принцип. Проблема в случая е грешна преценка на даден коефициент и непознаване влиянието на други. В резултат на това може модела да е напълно безсмислен и грешен.
В заключение ще кажа, че все още е рано да се прогнозира и парите потрошени за изследвания могат да бъдат насочени към търсене на лекарства срещу рак или спин или за изследване на космоса.

Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Климата и компютърните модели

  1. go_fire каза:

    Мило момче, следя твоето развитие отдавна. Радвам се, че вече си се сдобило с дневник в web. Това, което твърдиш в конкретната постановка принципно е така. Или по-точно са верни констатациите. Статистиката е една наистина и напълно безмислена наука. Това за експертните оценки също е напълно вярно. Но това само показва, че истинска наука няма. А ти самия вярваш на залуди, защото си мислиш, че нещо метрично измеримо е вярно. Днес непрекъснато и по всеки начин, ни лъжат най-безочливо и глупаво. Вярвай, твоя работа. Но за мен нещо е неоспоримо. И това е, че тоя свят отива по дяволите. Не, не съм и не искам да съм Касандра. Ние си заминаваме в най-скоро време до 100 до 500 години. О да Земя и живота на нея ще ги има много милиярди години след нас. Това не ме грее. Ние почти сме успели да унищожим нашия свят и никой не може да ни спре. Господ Бог да ни е наа помощ. Ако за теб това не е оче извадно, блазе ти, но аз не мога да спя добре.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s