Нова среща с бозиста (aka vista)

6 месеца слез като разкарах новот отворение на M$ от лаптопа си, вчера отново имах нещастието да седна зад не една, а 2 бозиста машини. Иедната беше смешния във всички отношения хоум базик (или home basic) другата прескъпата ултимът.

Пръво с хоум базака – лаптоп делл с 4 гигабайта рам. Разбира се бозата вижда само 3.5 ГБ. Сетих се за номера с PAE и реших да опитам. За протокола BCEdit /set PAE forceenable НЕ РАБОТИ под хоум базик. БИОС-а си вижа 4 ГБ бозистата не. Толкова за нея.

Следва безумната ултимът. Първо сложих българския превод – той се появява като опция за юзъра и не е систем уайд както може да се очаква. Това добре. Единствена забележка – recent documents е безумно дъръг превод и за грозява старт (или както там му викат вече) менюто. Windows Media Center крашва всеки път като се опита да индексира колекцията с филми – толкова за тази „фийчър“ – неизползваема е.  Другото което много ме инетресуваше във виста е битлокър криптирането на дяловете. Още един „книжен тигър“. Технологията зависи от инсталирането на TMP чип на дъното а аз до сега НЕ СЪМ попадал на компютър – било лаптоп или десктоп с такова нещо. Изводът технологията е НЕИЗПОЛЗВАЕМА и следователно БЕЗСМИСЛЕНА за повечето протребители.

Наколко мисли относно TMP чиповете – освен битлокъра който се намира само в бозата ултимът, други които го ползват са контент мафията с техните DRM технологии.  До накъде липсата на това нещо макар и можещо да се използва за полезни неща (съхраняванен на gpg ключовете например) не ме смущава защото на практика това може да превърне ПС-то в напълно заключена платформа (може би по-заключена и от mac).

Публикувано на Лично мрънкане. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s