Adobe в България решиха и те да пробват рекет

В държавата в която ако имаш пари всеки номер минава, Adobe решиха и те да се пробват с рекетьорска тактика колко стотинки могат да изкарат.

Вече от два независими източника чувам, че другарите решили да почнат да пращат писма на уеб мастъри да им търсят сметка с какви продукти е правена уеб страницата им. Не стига това, а и „подпитват“ ако сайта е правен от фирма за договор за тази дейност. Явно си имат спайдър който рови нета и анализира картинки и чете таговете в тях. Ако излезе техен продукт пращат заплашителни писма до собственика. Писмата идвали по не по електронната поща, а по нормална такава, така че имайте си едно на ум ако получите честитка от Adobe.

Ако все пак се занимавате с уеб дизайн (нещо което аз не правя) все пак ще си позволя да препоръчам Gimp http://www.gimp.org/, а за хората които ползват флаш (чак не мога да повярвам че в моя блог ще препоръчам M$ технология) може да погледнат Silverlight (silverlight.net) или за Linux – Moonlight http://www.mono-project.com/Moonlight.

Положителното в случая, е че това е още един камък в градината на closed source феновете.

Нека все пак дизайнерите да покажа на новоизпечените рекетьорчета, че не са единствени на света НЕ като нарушават лиценза на продуктите им, а като мигрират към други. Едно е да се защитава privacy от посегателствата на корпорации и държавата, друго е хора не плащащи за нечий затворен продукт (наричани незнайно защо пирати в казионните медии) да се възползват от това.

Публикувано на Политическо мрънкане. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Adobe в България решиха и те да пробват рекет

 1. tech_noir каза:

  GIMP си е съвсем адекватен (вече) заместител на Photoshop за web (за печат все още издиша малко за съжаление). Пробвайте, заслужава си.

  Харесвам

 2. Живко Великов каза:

  Ето го свежото писъмце:
  http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=2090145357&size=l
  В сайта няма и един ред код флаш. Нито едно файлче , но това не е толкова важно.

  Тъжното е че , подписаният г-н Боян Бойчев , отправил галантната невидима заплаха е председател на УС на БАИТ – нашенската IT организация …
  http://www.karieri.bg/show/?storyid=351959

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s