MANOWAR !!!

Каварна наистина вече е метъл столицата на Балканите.  Концертът който Manowar изнесоха на 30.06.’07 просто затвърждават този факт. Кулминацията на чудовищният фестивал организиран от „Joker Media“ и „Община Каварна“ в който участваха Heaven&Hell и Motorhead беше представянето за първи път на българска земя на една от най-обичаните и най-здрави банди. Близо 48 часа след края на концерта още не мога да се осъзная слез размазващото представление на кралете на пауър метъла.

Още на път за Каварна където и спрем по пътя се виждаха хора с характерните черни тениски насочили се към едно от най-важните събития в музикалният календар за тази година. Още по време на саунд чека, който се чуваше прекрасно от палатковия лагер до стадиона предвкусихме, че се готви нещо грандиозно. Звукът беше кристален и групата звучеше учудващо свежо въпреки годинките зад гърба си. Тези впечатления се потвърдиха на самия концерт.

Първата загряваща група  направо изнерви публиката и беше дружно освиркана. Чудя се на кой му хрумна хард кораджии или нещо подобно да загрява точно Manowar. Не че свириха лошо но си бяха ненамясто. Покрай мен постоянно имаше освирквания и се размахваха пръсти с характерните подвиквания „довиждане, довиждане…“. Накрая Джой де Майо излезе да позакърпи положението и подари на китариста на групата китара. Групата така и не разбрах как се казва, а само че са руснаци. Много кофти и изнервящо начало.

Втората заграваща група HolyHell беше посрещната хладно и докато не запяха второто парче търпяха негативите от първата банда. Иначе появяването беше ефектно – тъмна сцена, димна завеса и интро на синтезатори. Вкараха леко блек метъл визия с повече хеви звучене отколкото скандинавски блек (класически блек каквото и да си говорят за мен си остават първите албуми на Slayer и Venom). Много приятен женски вокал като визия и като певчески способности. С две думи доста приятно впечатление направиха. Като любопитен факт може да се спомене, че барабанист на групата е Райно – барабанистът на Manowar от The Triuph of the Steel.

Към 10:30 всичко беше готово за великото събитие – първият концерт на Manowar на българска земя. Апаратурата на подгряващите групи беше ометена и цялата сцена беше подготвена да стана царство на Ерик Адамс и компания. След познатото на всички фенове интро и задължителните „… from the Unated States of America, all hail Manowar!“   последва мощна експлозия от звук и светлина и титаните на метъла засвириха Manowar от първият им албум – стандартно откриване на шоуто. След това на един дъх изсвириха и Fighting the World.

Почна най-великото събитие на което съм присъствал лично. Всички около мен подивяха, а имаше и хора вече на възраст. Учуди ме колко  много хора знаеха текстовете на повечето песни. Приятно впечатление направи енергията която просто струеше от групата и вдигаше настроението сред публиката – сякаш за тези хора няма години. Изпяха срашно много стари песни – от преди 1987 и сред тях любимите ми Secret of Steel, Each Dawn I Die, Blood of My Enemies и още доста от албума Sign of The Hammer. Последваха около 3 часа през които Manowar показаха какво означава професионализъм, отдаденост към феновете и висока музикална класа. Песните звучаха така, сякаш са изпяти в студио – просто перфектни, а инструментите се усещаха с всяка част на тялото – нещо което не може да се усети при слушане у дома. Някои хора не издържаха на 6 часовия маратон и окапаха. Близо 3 часа плътно свирене с минимални почивки и задължителните сола и закачки с публиката. Просто не ни дадоха да си поемем дъх. Удивих се от къде намират сили да изкарат 3-4 от най-яките си и бързи парчета без почивка между песните на един дъх. От това е ясно едно Manowar са истински професионалисти и уважават феновете си. Последният факт бе потвърден и от Джой де Майо, който с доста мъка прочете приветствие на български език към публиката.

По време на една от закачките, Басистът извика да се качи някой китарист от публиката на сцената. Късметлията цъфна пред Джой де Майо с фланелка на Iron Maiden, която бързо беше смъкната от гърба му, захвърлена на земята и заменена с „правилната“. След това се надпиваха с бира (по скоро изливаха бира в гърлата си директно) и му дадоха китара да посвири. Докато свиреше цялата група го наобгради и изкараха една песен с него. Накрая му подариха китарата с която беше (една от китарите на Карл Логан).

В края на концерта групата изпълни националният химн като Ерик Адамс пя на отличен български. След това на сцената бяха поканени организаторите както и „the metal mayor“ на Каварна. Концертът завърши с фойерверки след като Джой де Майо скъса публично струните на бас китарата си.

След такава нощ е трудно да повярваш, че си станал свидетел на най-качественият метал концерт в България до момента. Каварна наистина с този кмет ще се превърне в най-обичаното място за такива прояви.

Чакам с нетърпение следващото появяване на Manowar както и по-скорошното представяне на Sepultura – прекрасен финал на една доста „метална“ година.

Публикувано на Мрънкане. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s