AMD с отворени драйвери за видеокартите?

След като стана ясно, че ATI престава да съществува като марка, това е един от основните въпроси който притеснява привържениците на отворения код. Ясно беше, че във войната, която ATI и nVidia се бяха оплели един такъв ход би бил немислим. При всяка промяна съм забелязъл, че пубилката има очаквания които доста се разминават с реалността. Пример за това са трепетите на доста блогописци относно Leopard.
Но да оставим публиката на страна. Какви са пътищата за развитие от тук на татък за AMD. Ясно е, че тексаската компания няма отговор на CORE архитектурата на Intel поне в обозримо бъдеще и през 2007 ще играе втора цигулка по отношение на производителност. Като имаме в предвид, че през послезните 4-5 години въпреки превъзходните качества на процесорите си AMD не успя да изпревали Intel от лидерската си позиция е ясно, че сега с по-слаб процесор е възможно дори да загуби позиции. Това определено би било пагубно за тях. Какво им остава, еми да си разширят бизнеса. Вътрешно смятам, че покупката на ATI не е свързана с желанието им да се хвърлят в бизнеса с видео карти, а поскоро от тяхното отчаяние, че нямат собстевна платформа, а разчитат на други (nVidia, VIA, ATI, SyS) да проектират чипсетите на процесорите им. Хвърлянето в битка с nVidia в момент когато се губи така жестоко от Intel, на дали влиза в плановете на AMD. По скоро става въпрос за това – „трябва да се закупи производител на чипсети за нашите процесори, понеже ние не сме в състояние в съкратените срокове които имаме да излезем с конкуретна платформа“. Това е логиката и тя няма нищо общо с графичния бизнес. Просто от изброените по-горе доставчици на AMD платформи само ATI удовлетворява бизнес интересите на остинци. В случая графичния бизнес е като добавка при покупката. В тази връзка мисля следното:
AMD няма да си дава толкова зор в надпреварата с nVidia графичните карти и прави отварянето на драйверите напълно възможно.
След време ATI картите ще са на нивото на Intel-ските (жалко за марката).
nVidia ще остане единствен лидер на пазара в обозримото бъдеще, предполагам няма да са толкова сърдити на AMD след като им освободят овакантеното място.
Ако сливането провали AMD (напомнете ми за успешно слеване през последните години) ясно е, че и Intel ще са също доволни.
Тази стъпка е голям риск от страна на AMD, но в случая да не правят нищо е също толкова пагубно за тях.

Колкото за отворените драйвери, ако нещата се развият зле то те просто няма да имат значение.

Публикувано на IT мрънкане. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s