Нова седмица – нов кернел

Друзята от Fedora просто се оляха. Не знам каква е тая саидистична наклонност да пускат кернел пачове всяка седмица. Или вече кернела и той е толкова бъгав, че всяка седмица има бъгфиксове или мейнтейнърите на федора се гаврят и ръгат чушки в кернела за щяло и нещяло. Само ще опиша през какво минавам всеки път като излезе нов кернел.
1. Мрежа – ползвам кернел драйвер за уайърлеса си който не е във ванила кернел дървото. Така, че прекомпилране на модул. След това се молим да не са счупили нещо в апит-о и да се компилира чисто. И най-накрая молитви към инсмод да си свърши работата. Ако не 1-2 седмици чакане и ровене във форума на мейнейнъра дано да намеря решение. Отврат!
2. Драйвер за мултимедийната клавиатура. Писна ми на онази работа и вече не толзвам интернет, мейл и други иначе удобни клавиши на лаптопа. От едно време насам драйвера спря да се компилира.
3. Трукрипт за десерт. Понеже, обаче, защото трукрипт иска пълния сорс на кернела. Супер обаче го няма в хранилищата и да го има какво от това. Дърпане на src.rpm, сред това екстрактване в /usr/src/rpms, rpmbuild -bp –target=i686 /usr/src/rpms/specs/kernel-2.6.spec за да имаме пачнатото дърво на федората. Айде газ сега за компилиране на самия трукрипт. Моликви и жетвоприношения да се компилира и ако е както при промяната от 2.6.16 към 2.6.17 псувни до небесата, ровене във форуми и чакане на пач рилийз.

Да ни е честит новия федора линукс кернел весия 2.6.17-1.2174_FC5.i686 ебал съм я в гъза вече едиколко си. До следващата седмица…

Публикувано на IT мрънкане. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s