Време за смяна на чипа

Скот МакНийлиРядко ми се случва да чета подобни статии от толкова известни капиталисти. Но ето, че и това доживях. По CNN беше излъчено интервю с не кого да е, а президентът на SUN Microsystems Скот МакНийли. Освен всичко останало ми направи впечатление неговата отдаденонст на идеята за софтуера с отворен код. Ясно е на всички, които следят от близо процесите в SUN, че компанията си сменя бизнес модела и минава от затворени решения към FOSS. M$ в момента са на гребена на вълната определено и не виждат нужда да си сменят модела. SUN едва не загинаха по време на .COM фиаското но сега май ще успеят да изплуват. Рано или късно и Редмънд ще се принудят да отворят част от нещата си. Но тогава може да се окаже твърде късно за тях.
Преди време прочетох в блога на Георги Гачев, доста добра метафора: „ако се храниш с риба може да пораснеш най-много като акула, но ако се храниш с планктон – може да станеш и кит“. Еми май планктона малко по малко се ориентира към FOSS програмки. Бавно и сигурно – не големите неща които се пишат по медиите, а дребните туучета и прорамченцета, които правят живота по-лесен. Вече фрии тулсовете се пълнят с адуеър (като BSPlayer) и не могат да изхранват комерсиални компании, а платените версии са си откровен боклук и все по-често отстъпват на foss програмките. Като се има в превид, че в повечето случаи те са и по-сигурни и не се разпространяват с вируси въпрос на време е „планктона“ да се научи да яде програми с отворен код. Тогава е интересто какво ще стане със сегашните „китове“. СЪН май са решили да направят еволюционен скок и да се свият и от кит да станат акула. Новел май и те поеха по този път….

Публикувано на IT мрънкане. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Време за смяна на чипа

  1. Емо каза:

    За съжаление SUN доста късно се усетиха, но и при тях бизнес моделът винаги е бил затворен, толкова затворен, колкото кутиите на сървърите, които продават. Чел съм доста истории свързани със SUN отвътре и впечатлението е, че фирмата до сега се е грижила винаги за работниците си, дори в .КОМ кризата не са уволнявали. Това от друга страна се е приемало доста негативно от shareholder-ите, които сега си отдъхват при първата серия от уволнения на 5 000 души. Да се надяваме, че с наскорошните събития около ниагара и еуфорията около отворения код ще помогнат на фирмата да стъпи на крака.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s